"Oda kell korcsolyázni, ahova a korong megy, nem oda ahol éppen van!"
W. Gretzky

 

ÉLSPORTOLÓKNAK

Sportolói felmérések, speciális extrém stressz alatti vizsgálatának egy közös végső tanulsága van: minden a fejben, a tudatban dől el!

 

Elmefitness – sportolói felkészítés felsőfokon!

A jobb sportolói teljesítmény elérésének legnagyobb – ma még részben kiaknázatlan – lehetősége a sportoló lelki-mentális képességeinek fejlesztése. A magasabb követelmények eléréséhez sokszor nem vezet célra a több, intezívebb edzésmunka. Sok fiatal sportolóról megállapították már, hogy „ritka nagy tehetség…”, de a felnőttkori pályafutását értékelve a mondat így fejeződik be: „...de ezt a későbbiekben sajnos egyre kevésbé tudta kibontakoztatni, beleszürkült az átlagba”.

Sportolói felmérések, speciális extrém stressz alatti vizsgálatának egy közös végső tanulsága van: minden a fejben, a tudatban dől el!

A fizikai teljesítőképességet nem lehet a végtelenségig fejleszteni (különösen nem, ha ez már a szükséges pihenés, regeneráció rovására megy) és nem lehet minden lehetséges versenyhelyzetre előre felkészülni (különösen, ha az ellenfél is szeretne meglepetést okozni).

Viszont abban jelentős fejlődési tartalékok annak, hogy a sportoló bármilyen helyzetre képes legyen ráhangolódni, fókuszát az elérendő célon tartani, testének működését folyamatosan amaximális teljesítőképesség biztosításához ideális tartományban tartani.

Az Elmefitness alkalmazási lehetőségei a sport területén -teljesítményfejlesztés mellékhatások nélkül

Az izgalmi szint optimalizálása

Az egyik leggyakrabban tapasztalt probléma, hogy a versenyen, - vagy már előtte - olyan mértékű szorongást, feszültséget él meg a sportoló, hogy nem tud megfelelőképpen a teljesítményére figyelni, vagy éppen olyan görcsössé válik az izomzata, hogy a mozgása merevvé, egyenetlenné válik (tornász, műugró, ritmikus gimnasztikázó), vagy éppen a higgadt gondolkodási képessége esik áldozatul (vívó, labdajátékos). A maximális teljesítmény igénye, az elvárások teljesítésének a vágya olyan mértékűre fokozzák fel az átélt feszültséget, ami már károsítja a teljesítményt. A feladat ilyenkor az, hogy olyan mértékűre csökkentsük a központi idegrendszer izgalmi, aktivációs szintjét, ami előnyös az adott teljesítmény megvalósításához, de még elég energiát szolgáltat annak magas szintű végrehajtásához.

Elmefitness – módszer a tudat képességeinek mérésére és fejlesztésére

Az Elmefitness rendszere magában foglalja a kellemes háttérzene mellett irányított testi-lelki ellazító gyakorlatokat. A nyitott szemmel végzett gyakorlatok során fejleszthetők a koncentrációs képességek, elérheti a legjobb teljesítményhez szükséges - gyors elfáradás nélküli - laza, nyugodt figyelem folyamatos fenntartását (a Flow optimuma). Az alkalmazott technológia alapja pillanatnyi tudatállapotunk, agyunk elektromos jeleinek vizuális- és hang-visszajelzése (EEG biofeedback). Ez a „mesterséges érzékszerv” folyamatosan megfigyelhetővé és irányíthatóvá teszi a tudatállapotok változásait a leckék különféle célú gyakorlatai alatt.

Az edzőtermek különféle erőgépeihez hasonlóan, az Elmefitness egy számítógépesített személyi edző tudat- és képességfejlesztésre.

 
PARTNEREINK